Terug naar het overzicht
Delen: Dit nieuwsbericht delen:
05 feb 2018

Directies van bedrijven moeten voortaan jaarlijks met de ondernemingsraad in gesprek over de beloningen van topbestuurders. Vorige week nam de Tweede Kamer een wetsvoorstel daartoe aan.

Het wetsvoorstel was afkomstig van het vorige kabinet, maar minister Koolmees van Sociale Zaken schaarde zich achter de inhoud ervan. Regeringspartijen CDA, VVD en ChristenUnie stemden tegen het voorstel, evenals het Forum voor Democratie. Alle andere partijen stemden voor.

Het wetsvoorstel moet ertoe leiden dat topbeloningen beter bespreekbaar worden en dat er meer bewustzijn ontstaat over de beloningsverschillen tussen de bestuurders van het bedrijf en de werknemers. Veel ondernemingen delen op dit moment al de arbeidsvoorwaarden en beloningsafspraken van bestuurders met de ondernemingsraad. De ondernemingsraad heeft bovendien al het recht om daarover een gesprek te vragen. Het nieuwe wetsvoorstel geeft de ondernemingsraad meer mogelijkheden om dat gesprek ook op te eisen.

Door de nieuwe wet krijgen de ondernemingsraden geen instemmings- of adviesrecht over beloningen. Wel moeten directies van bedrijven met meer dan 100 werknemers voortaan verplicht informatie verschaffen over de beloningen en moet dit mondeling worden besproken.