Terug naar het overzicht
Delen: Dit nieuwsbericht delen:
08 apr 2019

De beoogde inwerkingtredingsdatum voor de nieuwe arbeidsmarktwet, de Wet Arbeidsmarkt in Balans, is 1 januari 2020. De eerste kamer heeft echter nog tientallen vragen over het wetsvoorstel.

De WAB is sinds februari in behandeling bij de Eerste Kamer. De bedoeling is dat die nog voor de Eerste Kamerverkiezingen, eind mei, over het wetsvoorstel stemt. Maar de senaat stelt nog vragen over de doelen van het wetsvoorstel. Zo is niet duidelijk hoe de verwachting dat de wetswijziging gaat leiden tot meer vaste banen, tot stand is gekomen. Ook wordt de vraag gesteld waarom de minister denkt dat de wetswijziging de problemen op de arbeidsmarkt oplost, terwijl het wetsvoorstel niet ingaat op de problemen met zzp’ers.

Tegelijkertijd stelt de senaat veel vragen over de nieuwe regels die het gebruik van flexibele werknemers moeten ontmoedigen, zoals de aangepaste ketenbepalingen en de te wijzigen payrollregels. Kritische vragen zijn er ook over de nieuwe combinatiegrond in het ontslagrecht en de extra transitievergoeding die kan worden toegekend wanneer de rechter van die nieuwe ontslaggrond gebruikmaakt. Zo wordt de vraag gesteld of het niet beter is om rechters in meer gevallen dan nu voorgesteld wordt, de mogelijkheid te geven iemand een hogere transitievergoeding te kennen. Bij de vragen is gebruik gemaakt van de input van deskundigen. Het is nog niet bekend wanneer minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de vragen zal beantwoorden.