Dit nieuwsbericht delen: LinkedIn Facebook Twitter
1 april 2022

Bestuurder, jij blijft aansprakelijk voor de pensioenpremie

Pensioenpremies moeten elke maand worden betaald. Als je daar met je onderneming niet toe in staat bent, kom dan snel in actie. Als bestuurder ben en blijf je namelijk hoofdelijk aansprakelijk. Zelfs ná verkoop van je bedrijf.

Verkeer je ‘in betalingsonmacht’? Laat je pensioenfonds dit dan zo snel mogelijk weten. En doe het op tijd (binnen twee weken). Meld je dit niet, dan ben je als bestuurder hoofdelijk aansprakelijk voor de niet betaalde pensioenpremies. Zelfs wanneer je je onderneming hebt overgedragen of verkocht.

Als oud-bestuurder blijf je hoofdelijk aansprakelijk. En die aansprakelijkheid vervalt bovendien niet na een jaar na overdracht of verkoop van jouw onderneming. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Wees daarom scherp op de meldingsplicht. Die plicht, voortvloeiende uit artikel 23 Wet Bpf, is overigens wel een tikkie minder streng geworden. Wanneer bijvoorbeeld je advocaat bij het pensioenfonds meldt dat de onderneming in financiële problemen verkeert, heb je ook aan de meldingsplicht voldaan. De meldingsplicht is dus minder streng, maar hij is er zeker nog.

Meer lezen? Zie de twee uitspraken van de Hoge Raad uit december 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1976) en januari 2022 (ECLI:NL:HR:2022:13) waarin het bovenstaande is bepaald.

Mail
Telefoon
Feed
LinkedIn
Instagram