In een mediationproces kan interessante informatie naar boven komen. Informatie die goed bruikbaar lijkt als de mediation niet lukt en er toch een gerechtelijk proces komt. Maar niets is minder waar. Alles wat je vertelt tijdens een mediationproces, is vertrouwelijk. Je kunt later dus nergens op ‘gepakt worden’. Op ons kantoor zien we dat die geheimhoudingsverplichting precies is wat mediation zo succesvol maakt. Al zijn er uitzonderingen.
Een mediationtraject is er over het algemeen om het vertrouwen tussen partijen te herstellen en een gang naar de rechter te voorkomen. Daarom is het zo belangrijk dat er open kan worden gesproken en dat informatie die tijdens de mediation naar boven komt, niet als bewijs tegen elkaar kan worden gebruikt.
Toch wordt dit wel eens geprobeerd. Een voorbeeld: in het najaar van 2021 loopt een mediationtraject af tussen werkgever en werknemer, helaas zonder succes. Werknemer vraagt daarna ontbinding aan van het arbeidscontract. Als bewijs wil werknemer stukken uit de mediation overleggen. Zij vordert daarom ontheffing van de geheimhoudingsplicht. De voorzieningenrechter wijst deze vordering af omdat werknemer met het ondertekenen van het mediationovereenkomst de verplichting op zich nam zich niet tegen derden uit te laten over wat er tijdens de mediation is besproken. Ontheffing van de geheimhoudingsverplichting komt in heel uitzonderlijke gevallen voor. Bijvoorbeeld wanneer mediation wordt gebruikt als dekmantel bij criminele activiteiten of wanneer met de mediation schade kan worden toegebracht aan kwetsbare personen, bijvoorbeeld kinderen.
Onze collega’s Hester van den Heuvel en Wouter Korteweg begeleiden mediationtrajecten. In gesprek halen we onderliggende motivaties van beide partijen naar boven. Zodra die informatie op tafel ligt, zien we het begrip voor elkaar groeien. Daardoor komen vastgelopen situaties en relaties weer in beweging. En is de gang naar de rechter heel vaak niet meer nodig.